De Haas op cruise control naar zege

De Haas op cruise control naar zege

Een week lang keek Hoevelaken reikhalzend uit naar de finale dag van de StayHome League of Darts. Zelfs Raymond van Barneveld en Andy van der Meijde verstuurde een video boodschap om de spelers succes te wensen. Ook de techniek was de HDO dit keer goedgezind. En met een broodnuchtere Martin Schreuders en Peter van den Berg als presentatie duo waren alle ingrediënten aanwezig voor memorabele avond.

Halve finale 1: Buis – De Jong

Door het gat op de wereldranglijst werd de eerste halve finale gezien als een opwarmertje. Één leg werd Raymond Buis door kenners wel toegedicht maar echt spannend zou de wedstrijd niet worden. Altans dat is wat men dacht, want Buis zelf had andere plannen.

De grote glimlach die De Jong bezat tijdens de opkomst verdween snel toen hij Buis de ene na de andere triple 19 zag gooien. Met een gemiddelde van 53 kon Buis gaan aanleggen voor een 1-0 voorsprong. De man die het hele toernooi al sterk staat te finishen deed dit zonder moeite. Ook in leg twee was een vol handje ruim voldoende voor Buis om uit te gooien. Gek genoeg kwam De Jong met zijn rug tegen de muur pas echt in zijn spel. Zijn gemiddelde van 40 uit de eerste legs wist hij in no time op te krikken richting de 50. Zo zag Buis zijn 2-0 voorsprong verdampen. En was het met een 2-2 stand De Jong die mocht beginnen aan de beslissende leg. Dit deed hij uitstekend met de eerste 180’er van het toernooi, door ook in zijn tweede beurt een triple te raken had De Jong zelfs de kans op een 8-darter. Dit zou een record zijn geweest maar De Jong miste en leek hiervan een mentale tik te krijgen. Buis zoals we hem kennen kwam langzaam dichterbij en had wederom voldoen aan 3 pijlen om de wedstrijd te beslissen.

Halve finale 2: Willemsen – De Haas

In de andere halve finale verschenen de nummer 2 en 5 van de wereld aan de start met de wetenschap dat in de finale de nummer 29 (Buis) stond te wachten. Dit gunstige vooruitzicht bracht voelbaar wat extra spanning mee. Willemsen die in het verleden al tweemaal net naast het eremetaal greep (Kick-off 2de, Masters 2de) oogde gefocust en begon ook sterk aan de wedstrijd. Maar een kans om vanaf 45 op 1-0 te komen bracht zand in de motor. Een op singel 5 gemikte pijl vloog ongelukkig in de dubbele 12, The Red Destroyer maakte dankbaar gebruik van de afzwaaier en voorkwam een break. Willemsen stapte knap over de gemiste kans heen en kwam door wederom een sterke leg op 1-1. Net als in de eerste halve finale zaten de spelers ook nu tegen een gemiddelde van 50 per 3 pijlen. Voor HDO begrippen een ruime voldoende maar niet volgens Dennis de Haas. De speler van Majestic 5 ging de triples steeds makkelijker vinden en met slechts 11 pijlen nam hij opnieuw de leiding. Willemsen die nog altijd zeer sterk speelde moest het scorend nu afleggen. De Haas had de wedstrijd met een gemiddelde van 60 kunnen beslissen maar miste enkele match darts. Willemsen greep zijn laatste kans echter niet en zag hoe De Haas via dubbel 5 een einde maakte aan een geweldige wedstrijd.

Finale: De Haas – Buis

Gezien de krachtsexplosie van De Haas in de halve finale werd er een beetje gevreesd voor een walk over in de finale tegen de minder ervaren Raymond Buis. Maar die vrees werd snel ontnomen want in de eerste leg was The Rabbit absoluut niet de mindere speler. Qua niveau had De Haas een jasje uit gedaan ten opzichten van zijn vorige wedstrijd maar met een natuurlijk automatisme wist hij de dubbel eenvoudig te vinden en kwam zo op voorsprong. Ontspannen gooide De Haas zich ook in de tweede leg eenvoudig naar winst. Met de in cruise control verworven 2-0 voorsprong leek de finale zo alsnog uit te lopen op een “white wash”. Ware het niet dat Buis veerkracht toonde en De Haas nu scorend de baas bleef en ook nu was uitgooien geen probleem. Hiermee voorkwam Buis dat De Haas voor de wedstrijd kon gooien en stond nu bovendien ook zelf op het scorebord. In de vierde leg liep De Haas ver voor maar had moeite met de beslissende dart, Buis kwam helemaal terug en kreeg de kans om de score volledig gelijk te trekken maar ook hij leek nu last van spanning te hebben. Uiteindelijk was het dubbel 1 waarmee De Haas zich kroonde tot winnaar van de StayHome League of Darts. Raymond Buis maakt met zijn uitstekende prestatie definitief naam als darter en kijkt met een goed gevoel terug op het toernooi.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kN6_GP_v22M[/embedyt] [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Z60SXgcGdp8[/embedyt]