Ronde 4: Van Vulpen toont veerkracht

Door de afwezigheid van Julsing (3) en Van de Poll (4) lag de weg gisteravond open voor Willemsen (1) en De Jong (2). Een uitgelezen mogelijkheid voor de nummer 1 en 2 van de ranglijst om op hun concurrenten uit te lopen. Florijn en Van Vulpen waren wel aanwezig en deden een poging om de druk op de koplopers op de voeren. Ook debuteerde er opnieuw twee prof darters.

Poule 1

Van Vulpen die zijn zinnen heeft gezet op de titel kon in een onderling duel met De Jong zijn nederlaag van vorige week goed maken. De Jong begon sterk aan de wedstrijd maar na een 1-0 voorsprong zette Van Vulpen een tandje bij en was De Jong in geen velden of wegen meer te bekennen. Het zou voor Van Vulpen niet bij deze ene comeback blijven want achtereen volgens gaven ook Willemsen, Van Dijk en Van den Berg een 1-0 voorsprong uit handen. Vooral op de checkouts was Van Vulpen dodelijk, o.a. een 85 en 95 poetste hij met 3 pijlen van het bord, beide eindigend met een dubbele bull. Willemsen die zich op Het Overbos had voorbereid kende geen goede avond en leverde 5 punten in ten opzichten van De Jong, hierdoor is hij zijn koppositie kwijt en eindigde als 4de in de poule. Één plaats achter Van Dijk die sterk speelde maar zich zelf te kort deed door de dubbels niet te verzilveren. Marcel van den Berg die vorige week op een haar na de halve finale miste behaalde gisteravond slechts 1 punt. Het mag gezegd dit punt pakte hij met T10, D16 wel in stijl tegen poule winnaar Van Vulpen.

Poule 2

In poule 2 deed Florijn na 2 gemiste speelronde een uiterste poging om aan te haken bij de top. Hiervoor moest de huidige runner-up flink aan de bak want in poule 2 waren maar liefst 3 prof darters ingedeeld. De inmiddels bekende Geert Teeuwissen en debutanten Daan Dijkema en Jonah Melgers. Richard Timmerman de absolute underdog begon verrassend met een 3-0 overwinning op Teeuwissen, hierbij had hij al zijn kruit verschoten want het bleef bij die 3 gewonnen legs. Dat het niveau van de HDO wel degelijk naam mag hebben bleek opnieuw toen ook prof darters Melgers zijn avond met een nederlaag begon. Hij moest in Florijn zijn meerdere herkennen. Dijkema toonde wel van goede huizen te komen en gaf geen enkele leg uit handen. Iets dat tot nu toe alleen Niels Kok, Dennis de Haas en Bastiaan Florijn lukte, Kok en Florijn deden dat bovendien met een 100+ checkout. Die vorm had Florijn gister avond niet maar mocht als nummer 2 toch zijn opwachting in de halve finales.

Halve finale 1

Edwin de Jong – Daan Dijkema 2-1

Niets wees erop dat De Jong ook maar een kans had tegen Dijkema die de eerste leg eenvoudig naar zich toe trok. Tot Dijkema een pijl op een 9-darter miste en De Jong volledig terug liet komen. Die faalde niet op het uitgooien en kwam op 1-1. Dijkema gaf in de beslissende leg opnieuw een kans aan De Jong om van een ruime achterstand terug te komen. De routinier bedacht zich geen moment en schroomde zich niet om Dijkema van een finale plaats te beroven.

Halve finale 2

Bas van Vulpen – Bastiaan Florijn 2-0

Beide heren in de tweede halve finale behoren qua niveau tot de absolute top van de HDO. Alleen bekleden zij een geflateerde positie op de wereldranglijst door niet aan ieder toernooi deel te hebben genomen. Maar het affiche was veel belovend. Maar waar bij Van Vulpen gisteravond de triple 20 tegen stribbelde waren het bij Florijn de dubbels die voor problemen zorgde en dat is in het darten een lastig verhaal. Zo kwam Van Vulpen voor het eerst deze avond niet op een achterstand alvorens hij zelf 2 legs uitgooide.

Finale

Edwin de Jong – Bas van Vulpen 1-2

De Jong die eerder op de avond een 1-0 voorsprong uit handen gaf tegen Van Vulpen kon zich in de finale revancheren. Maar Van Vulpen was niet bereid hier aan mee te werken greep de voorsprong. Dit keer was het De Jong niet zich terug vocht en maakte 1-1. De beslissende match dart zorgde bij beide heren voor wat extra spanning en het duurde enkele beurten voor uiteindelijk Van Vulpen de winnende maakte.