Warrior helpt Timmer aan titel

Ronde 8: Warrior helpt Timmer aan titel

Hoevelaken keek al tijden uit naar de finale dag van de Hoevelaken Darts Masters. Vrijdag avond was het dan eindelijk zover, de spanning was voelbaar in het lokale Sportcafé.

Poule 1

Voor eremetaal deed poule 1 er niet meer toe maar dat wil niet zeggen dat het er minder fanatiek aan toe ging. De eer zelf telt immer altijd. Zowel Buis als Wernsen hadden nog kansen om Van den Heuvel op de ranglijst in te halen. Wel moest zij hiervoor legs pakken tegen Kamphuis of Haas maar beide verkeerde in bloedvorm en stonden geen leg af. Zo bleef Van den Heuvel zijn concurrenten net voor. Buis behaalde 4 punten en eindigde hierdoor 1 punt achter zijn grote rivaal Withaar de Jong, die op dat moment voor sensatie zorgde op baan 5. Kamphuis en De Haas mochten in een onderling duel uitvechten wie de poule winnaar zou worden. De Haas stond er voor aanvang het beste voor, door een 118 check had hij 10 punten behaald in zijn eerste drie partijen. Voor de derde maal zou De Haas 10+ punten in een speelronde behalen, iets wat verder alleen de top 3 lukte. De ervaren Kamphuis wist dus dat hij alles uit de kast moest halen om poule winnaar te worden. Toch liet hij zich in de begin fase verrassen en kwam met 1-0 achter. Ook in leg 2 zat er geen rem op De Haas, op een haar na miste hij een 132 check die hem de poule en speelronde winst zou hebben opgeleverd. De ervaren Kamphuis deelde een dreun uit door de misser af te straffen en kwam op 1-1. De heren begonnen aan een laatste en beslissende leg. Kamphuis had zijn beste vorm voor het laatst bewaard en liet zien waarom hij ooit deel had uitgemaakt van het gouden team van Shalom Darts. Vakkundig rekende hij zich naar een dubbel en verspeelde vervolgens weinig pijlen om de wedstrijd te beslissen.

Kamphuis (13)
De Haas (11)
Buis (4)
Wernsen (3)
Van den Heuvel (2)

Poule 2

In een interview vooraf gaf Willemsen aan te hopen op een loting met Timmer als directe tegenstander. En dat gebeurde maar ook de overige tegenstanders waren van groot formaat. Met kick-off winnaar Jeroen Taat, Tobias van Eijs en de nummer 1, 2 en 4 van de competitie was poule 2 veruit de zwaarste uit de HDM geschiedenis. Willemsen was niet in vorm en zag zijn kansen gaande de avond wegebben. Ook Timmer kende niet zijn beste avond en kon alleen maar hopen op missers van Florijn in poule 5. Van den Hoeven wist wel zijn gebruikelijke niveau te halen maar kwam in die ijzersterke poule telkens een puntje te kort en verloor 4 keer met 2-1. Wel voegde Van den Hoeven zich toe aan de lijst met 100+ finishes (108). Een sensatie was in de maak want tegen alle verwachtingen in zou Taat of Van Eijs de poule gaan winnen, Taat werd uiteindelijk de gelukkige. De laatste wedstrijd in de groep werd op de televisie baan gespeeld. Het had finale wedstrijd kunnen worden, Arjan Timmer tegen Dennis Willemsen, maar het deed er nu weinig meer toe. Men name Willemsen kon zich zeer begrijpelijk niet meer opladen voor het onderonsje. De 3-0 nederlaag zal hem vermoedelijk niet lang bijblijven want ook hij weet dat hij het eerder op de avond had laten liggen.

Taat (9)
Timmer (8)
Van Eijs (7)
Van den Hoeven (5)
Willemsen (3)

Poule 3

De Jong leek drukker met de YouTube stream dan met darten en dat leek hem goed te doen. In rap tempo reeg hij de overwinningen aan elkaar. Hij had zich zelf de groepswinst al bijna toegedicht maar Niels Kok kwam nog gevaarlijk dichtbij. Kok gooide als eerste speler twee 100+ finishes (101, 108) op een avond en mocht 2 bonus punten bijschrijven. Tom Bos speelde een redelijk avond hoewel de statistieken anders doen vermoeden, hij winst namelijk geen enkele leg te pakken. Het waren vooral de dubbels die bij Bos niet vielen. Pulle en Vincent waren aardig aan elkaar gewaagd. Pulle verloor van Vincent maar eindigde wel 1 punt boven de Engelsman. Toch waren zijn 6 punten er net te weinig om in de top 10 te komen. De 10 punten van Niels Kok waren wel voldoende om in de top 10 te blijven.

De Jong (13)
N. Kok (10)
Pulle (6)
Vincent (5)
Bos (0)

Poule 4

Voor John Kok viel er niet veel meer te halen het hele seizoen staat hij stabiel kort onder de top 20. Voor Donselaar en Van de Poll stond een top 10 positie nog op het spel. Schreuders mikt op een plek bij de beste 15 en kende hierin een grote concurrent in Van der Gugten. Zoals de ranglijst ook deed vermoeden gingen Donselaar en Van de Poll aan de leiding slechts onderling resultaat was het verschil, in het voordeel van Donselaar. Dit was al de derde keer dat Donselaar groepswinnaar is. Normaal speel je dan mee voor de titel maar daarvoor miste Donselaar dit seizoen te veel avonden. Hierdoor heeft niet Donselaar maar Van de Poll zich knap in de top 10 kunnen vestigen. Na 3 wedstrijden stond Schreuders op 3 punten, zijn tegenstander Van der Gugten al op 4, hierdoor was het voor Schreuders na genoeg onmogelijk geworden om zijn opponent nog in te halen. Schreuders zag nog kansen en won met 2-1, het was niet voldoende om Van der Gugten op de ranglijst in te halen, wel bleef hij hem in de groep nipt voor.

Donselaar (9)
Van de Poll (8)
Schreuders (5)
Van der Gugten (5)
J. Kok. (4)

Poule 5

Florijn had één missie, 12 punten pakken. Door een zeer gunstige loting met Bunt (15de), Bezembinder (19de) en Withaar de Jong (25ste) zag Timmer zijn titel in gevaar komen. Florijn mocht bovendien twee keer aanleggen tegen de laagste geplaatste spelers van de groep, Withaar de Jong. Maar het bleek lastig darten met de gedachte dat je niets weg mag geven. In zijn eerste wedstrijd tegen The Warrior maakte Florijn zijn eerste mis stap. Hij won de wedstrijd met 2-1 en wist dat hij nu echt met zijn rug tegen de muur stond. Maar ook André van de Bunt zette Florijn onder druk en niet voor het eerst wist hij een leg van hem af te pakken. Maar de geboren Zwartebroeker gaf niet op en herstelde zich direct met een 116 finish. Zo sloot Florijn zijn tweede partij alsnog af met 3 punten. Door vervolgens Bezembinder met 3-0 te verslaan kwam Florijn heel dicht bij de titel. Met andere woorden, zoals men had gehoopt “Close 2 The Heat”.

Florijn (11 o.v.)
Withaar (6 o.v.)
Bunt (5)
F. Bezembinder (4)

Close 2 The Heat

Het publiek was massaal naar de televisie baan gekomen voor dé wedstrijd van de avond, dé wedstrijd van het seizoen. Dé alles bepalende wedstrijd in de strijd om de titel. Met 4 punten tegen Withaar de Jong kon Florijn de titel voor Timmers neus weg grijpen. Florijn kwam op voorsprong tegen de nummer 25 en stond nu nog slechts 2 punten achter. De tweede leg ging lang gelijk op Florijn kwam als eerste op een finish (D20). Maar Withaar de Jong gunde hem geen tijd en zette weg op 38. Florijn wist tops niet direct te raken en gaf The Warrior een kans. Een kans die hij niet snel zal vergeten want Withaar koos voor een alternatieve route singel 3, singel 7 en dubbel 14. Een vreemde keuze maar Withaar de Jong gooide de 3 beste pijlen van zijn leven en kwam op 1-1. Het publiek was uitzinnig en Florijn voelde de beker uit zijn handen glippen. Toch waren er voor hem nog kansen, in de laatste leg van de wedstrijd en tevens de laatste van het seizoen mocht Florijn met 140 achter de oche gaan staan. Een uitgooi betekende de titel, met een misser was het over. Het leek onmogelijk maar Florijn begon met een triple 20. Het publiek ging nog maar eens achter hem staan en was uitzinnig. Sportcafé De Slag was één grote gekkehuis geworden. Andrew Vincent had zich als mastercaller later vervangen voor Martin Schreuders omdat hij door de spanning de Engelse taal niet meer machtig was. Een streaker werd ter nauwe nood buiten het beeld van de camera gehouden. Het was een prachtig beeld hoe Florijn zich te midden van het publiek probeerde de concentreren voor zijn laatste twee pijlen. Zijn tweede pijl moest in de dubbel of triple 20 maar schoot in een enkele 20. Daarmee was een uitgooi onmogelijk en dus betekende dit het kampioenschap voor The Heat. Een confetti kanon schoot af en Arjan Timmer verscheen achter de microfoon. Florijn had met een 40-85 stand nog kans om Dennis Willemsen naar de derde plaatst te stoten maar de organisatie achtte het niet veilig om het duel nog af te maken. De wedstrijd zal vermoedelijk 12 juli op neutraal terrein hervat worden.

Zie video van de avond:

https://youtu.be/V5A1atZMESE